Guayusa thee

 

Het mooie van Guayusa thee is dat het bijna onmogelijk is de thee te lang te laten trekken of fouten te maken. In tegenstelling tot groene thee, zal het drinken ervan op een lege maag ook geen maagpijn veroorzaken. De bladeren kunnen zelfs een paar keer opnieuw worden getrokken voordat ze kun smaak en kracht verliezen, waardoor Guayusa een enorm economisch ingrediënt is!

 

Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van Guayusa. Het is net zo sterk als koffie, maar zonder scherpe randjes en het bevat een grote dosis nuttige anti-oxidanten; twee keer zoveel als groene thee! Als je een gezonde dosis cafeïne nodig hebt, moet je Guayusa zeker proberen!

 

Stimulerend

Ilex Guayusa is de Latijnse naam en dat betekent dat het botanisch gezien ergens familie van onze hulst is. Guayusa is één van die vier bekende 'ilex'en die cafeïne bevat. Zeer veel cafeïne;  het hoogste gehalte van alle planten (gemeten in droog gewicht). Dat is deel één van de stimulerende werking. Verder bevat het theobromine, dat ook in chocolade voorkomt en dat eveneens stimuleert. Dat is deel twee van de stimulerende werking. Tevens bevat het ook L-theanine, een glutaminezuur zoals dat ook voorkomt in groene thee en bewezen heeft stress te verminderen.

 

Twee keer zoveel anti-oxidanten als groene thee

Verrassend is dat thee van Guayusa meer dan twee maal zo veel antioxidanten bevat dan groene thee zoals wij die kennen. De ORAC-waarde is 58, die van groene thee 29. En Guayusa bevat alle essentiële aminozuren die de mens nodig heeft. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat Guayusa een gunstig effect heeft op diabetes type 1. Het haalt het bloedsuikergehalte omlaag.

 

Vitamine C, D en allerlei mineralen

Er worden belangrijke hoeveelheden vitamine C en D aan Guayusa toegeschreven alsmede mineralen als kalium, magnesium, zink, calcium (kalk dus) en chroom. De Kichwa’s zeggen dat je na het drinken van Guayusa in je droom ziet of de komende jacht succesvol zal zijn. Daar hebben we in de Lage Landen niet veel aan, vrees ik. Voorts zou het een afrodisiacum zijn. Dat kunnen we beamen noch ontkennen.


Het is ziektewerend, sterkt de lever en regelt de menstruatie. Ziektewerend kan komen omdat er, volgens bepaalde bronnen
Theofylline in zit, dat echter met name op de luchtwegen werkt. Het verlicht hoofdpijn en zou bewezen helpen bij prostaatproblemen.

Guayusa thee

Om de thee te zetten gebruik je 1 eetlepel gedroogde balderen per 100ml kokend water. Laat het 5 minuten trekken, zeef de bladeren eruit en geniet!

€ 7,50

  • 0,05 kg
  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen